BENGKEL PENULISAN ISLAM

BENGKEL PENULISAN ISLAM TARIKH & TEMPAT: Belum ditetapkan dalam waktu terdekat.

Thursday, May 23, 2013

Bengkel Intensif Penulisan Novel Islami Bersama Hilal Asyraf

Penulis muda Hilal Asyraf telah menghasilkan 14 judul buku bersama Galeri Ilmu setakat ini, termasuk tujuh novel Islami. Beliau mengakui tidak mendapat pendidikan formal dalam penulisan novel dan tidak pernah mengikuti mana-mana bengkel penulisan novel, tetapi novel-novel Hilal Asyraf mempunyai kekuatan tersendiri. Kekuatan cerita, kekuatan gaya olahan, kekuatan penciptaan watak dan kekuatan nilai tarbiah. Hilal Asyraf ternyata mempunyai citra tersendiri dalam menampilkan novel-novel Islami yang diterima khalayak.

Beliau telah berkongsi teknik dan kaedah penulisannya melalui beberapa siri bengkel penulisan. Pada 22-23 Jun akan datang, Hilal Asyraf akan membimbing calon-calon novelis secara intensif melalui bengkel dua hari satu malam di Hotel DePalma, Shah Alam. Berganding dengan Ummu Hani Abu Hassan (novelis dan penulis skrip drama), Zayu Hisyam (novelis dan penulis skrip komik) dan satu nama yang tidak asing lagi dalam dunia penulisan, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, Hilal akan membimbing peserta-peserta bengkel ini untuk menghasilkan novel Islami yang layak terbit. Amir Abd Hamid, Editor Perolehan di Unit Kreatif Galeri Ilmu, akan turut mendedahkan tip-tip untuk membolehkan karya-karya yang lahir daripada bengkel ini terus diterbitkan.

Jika anda mahu menjadi salah seorang penulis yang karyanya lahir melalui bengkel ini, insya-Allah, maka apa salahnya? Alhamdulillah, di Galeri Ilmu sendiri, beberapa orang novelis lahir daripada bengkel, termasuk bengkel yang pernah saya kendalikan. Zayu Hisham. Nor Hayati Sapii. Dissa Azmin. Khairy Tajudin. Norehan Md Nooh. Suhana Salleh. Mazny M.R. Munie Asra. Ummu Itqan. 

Di kalangan mereka yang menghadiri bengkel, mungkin ada yang sudah mempunyai cerita yang bagus untuk dinovelkan. Bahkan ada yang sudah mula menulis. Bengkel menjadi platform untuk menyemarak rangsangan menulis itu. 

Bagi mereka yang merasakan bengkel intensif bersama Hilal Asyraf bakal menjadi platform yang baik untuk itu, silakan hadir. Hubungi Cik Suriati di talian 013-6697992. Anda akan diminta menyediakan sinopsis novel sebelum melangkah ke bengkel. Contoh sinopsis akan die-melkan oleh Cik Suriati.

Bayaran RM750 seorang mungkin dianggap agak mahal untuk bengkel dua hari satu malam termasuk penginapan dan makan minum itu. Namun, mudah-mudahan ia satu pelaburan yang berbaloi untuk melihat karya anda diterbitkan. Hilal Asyraf mempunyai kualiti yang diperlukan untuk merangsang kreativiti dan minat anda untuk menulis novel yang siap untuk diterbitkan, insya-Allah.


No comments: