BENGKEL PENULISAN ISLAM

BENGKEL PENULISAN ISLAM TARIKH & TEMPAT: Belum ditetapkan dalam waktu terdekat.

Wednesday, August 17, 2011

Bengkel 2 Hari 1 Malam

Dalam entri kali ini, izinkan saya bercerita mengenai penulisan dan masa depan buku-buku Islami.

Lebih tiga tahun lalu, sewaktu Galeri Ilmu Sdn Bhd (GISB) berkira-kira untuk terjun ke dunia penerbitan buku selepas 11 tahun komited dengan penerbitan majalah Islami, saya dan beberapa orang sahabat diamanahkan merancang penerbitan buku. Dalam kemunculan sulung di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2008 di PWTC, GISB menampilkan sejumlah judul buku Islami yang mendapat sambutan baik, termasuk satu dua judul yang menjadi bestseller.

Beberapa orang sahabat penulis yang sebelum itu hanya menulis di dalam majalah dan blog, kini masing-masing telah menghasilkan antara tiga hingga sembilan buah buku Islami bersama GISB. Nama-nama seperti Hasrizal Abdul Jamil, Hilal Asyraf, Amaluddin Mohd Napiah, Zul Ramli M.Razali dan Wan Ruzman Wan Omar adalah antara generasi awal penulis buku yang dilahirkan oleh GISB setelah sekian lama mereka menulis di dalam majalah dan blog.

Walaupun mereka bukan nama besar dalam dunia buku sebelum itu, mereka telah mempunyai khalayak sendiri yang sentiasa menunggu-nunggu buku terbaharu mereka. Bolehlah dikatakan, sebagai penulis buku, mereka ‘membesar’ bersama GISB. Tulisan mereka telah menemui khalayak yang lebih besar.

Tulisan mereka juga mempunyai jangka hayat lebih panjang kerana selagi buku-buku mereka terus diterbitkan dan diulang cetak, buku itu akan kekal ‘evegreen’. Mereka telah mempunyai ‘aset’ dalam bentuk harta intelek yang manfaatnya terus mengalir selagi buku-buku mereka dibaca dan mudah-mudahan turut mengalir bersamanya ganjaran pahala atas apa yang mereka kongsi.

Buku-buku itu juga menjadi aset fizikal apabila mereka menikmati bayaran dalam bentuk royalti yang boleh diwariskan. Selagi buku mereka terus dicetak, GISB terus-menerus membayar royalti kepada mereka. Beberapa orang daripada mereka menerima puluhan ribu RM dalam bentuk royalti setiap enam bulan (GISB membayar royalti dua kali setahun). Ada yang menerima hingga RM40,000 dalam masa enam bulan bagi sebuah buku saja dan lebih RM100,000 setahun bagi beberapa judul buku – jumlah yang tidak mungkin diperolehi dengan hanya menulis artikel.

Jangan silap faham. Saya tidak mengatakan setiap orang mesti fokus menulis buku saja. Artikel dalam majalah dan blog mempunyai impak tersendiri dalam memberi kefahaman, merungkai persoalan, dan memperkasa jiwa umat. Saya hanya ingin mengajak tuan puan mendapatkan ‘impak maksimum’ dengan mendaki setingkat kepada penghasilan buku.

Jika tuan puan mampu menulis artikel majalah atau entri blog, insya-Allah tuan puan juga mampu menulis buku. Sahabat-sahabat penulis yang saya sebutkan tadi telah membuktikannya.

Jika tuan puan dapat menyusun idea untuk bahan ceramah, tuan puan juga akan mampu menyusun idea untuk bahan buku. Nama-nama yang telah dikenali di pentas ceramah dan seminar telah membuktikannya apabila mereka juga menulis buku. Mereka termasuklah Pahrol Mohamad Juoi, Zaharuddin Abd Rahman dan Hajah Rohani Dato’ Haji Mohd Shahir. Mereka adalah trainer dan penulis buku yang bernaung di bawah GISB walaupun mereka juga menulis untuk penerbit lain.

Tiga tahun dalam dunia buku adalah tempoh ‘setahun jagung’ bagi GISB. Namun, melalui komitmen dan kerjasama akrab penulis-penerbit, dengan izin Allah, GISB sebagai penerbit buku muda sudah menembusi pelbagai segmen pasaran, termasuk rangkaian kedai buku elit seperti MPH dan Popular Book Store. Ini membolehkan kebanyakan judul buku dicetak 5,000 unit bagi cetakan pertama dan sejumlah judul buku berada dalam barisan ‘bestseller’.

Dalam tempoh tiga tahun, saya mengadakan bengkel-bengkel penulisan pada setiap tiga atau empat bulan sekali untuk membimbing calon-calon penulis menghasilkan buku. Saya bermula dengan mengendalikan bengkel-bengkel asas penulisan novel Islami. Yang terbaharu, saya juga mengendalikan bengkel penulisan non-fiksyen.

Alhamdulillah, beberapa orang peserta bengkel telah pun menghasilkan buku. Rekod peserta yang paling cepat menulis buku sebaik selesainya bengkel yang saya kendalikan setakat ini dipegang oleh Cikgu Khairi Tajudin. Beliau berjaya menghasilkan novel tarbiah awal remaja dalam masa tidak sampai dua bulan selepas berakhirnya bengkel pada bulan Mac lalu. Pada bulan ketiga iaitu Jun lalu, novel sulungnya sudah pun berada di pasaran! Malah, novel ‘Tariq United’ itu juga mengungguli carta jualan novel-novel terbaharu GISB.

Berdasarkan maklum balas yang baik daripada peserta bengkel terkini yang saya kendalikan pada awal Julai lalu, saya telah merancang kerjasama dengan beberapa sahabat penulis untuk sasaran yang lebih besar. Dengan kerjasama sahabat-sahabat penulis ini, saya akan mengendalikan bengkel dua hari satu malam selepas musim raya nanti.

Untuk bengkel itu, saya menyusun modul yang akan dapat membantu peserta menulis buku dengan kaedah dan pendekatan yang kontemporari serta telah dibuktikan melalui pengalaman, insya-Allah. Peserta akan nampak cara untuk menulis buku dalam masa 90 hari.

Malah, peserta akan didedahkan dengan teknik dan kaedah untuk:

· Mengambil sumber autentik daripada al-Quran, hadis dan tinggalan ulama untuk menulis buku motivasi Islami atau buku tarbiah rohani yang mengesankan.

· Merangka idea penulisan buku Islami yang baik dan bernilai komersil.

· Mengurus idea secara tersusun untuk menulis 3-4 buku serentak menggunakan KJ Methode.

· Menggunakan teori psikolinguistik untuk menguasai gaya penyampaian satu-satu genre penulisan.

· Mengambil idea dari buku atau kitab orang lain untuk menghasilkan buku sendiri secara sah tanpa melanggar hakcipta.

· Menulis dengan lancar tanpa gangguan ‘writer’s block’ (buntu).

· Mengukuhkan dan mencantikkan tulisan melalui ‘trik’ mudah.

· Menggunakan blog untuk mempromosi buku dan diri penulis.

Saya juga akan memberikan panduan mengenai soal-soal teknikal seperti:

· Panduan menulis e-mel yang mudah mendapat perhatian editor.

· Merangka dan menghantar proposal buku.

· Menyediakan dan menghantar manuskrip buku.

· Mengetahui perkara berkaitan hakcipta, royalti dan perjanjian penerbitan.

· Mengenal pasti kredibiliti penerbit sebelum menghantar karya untuk diterbitkan.

Sepanjang saya membimbing penulis, saya telah mengenal pasti 10 halangan yang biasa dihadapi oleh penulis. Sepuluh halangan lazim ini perlu disedari dan kemudian diatasi, barulah seseorang itu dapat menghasilkan buku, insya-Allah. Jika halangan ini tidak disedari dan tidak pula cuba diatasi, penulis akan selalu tersepak bendul untuk melangkah ke gerbang penulisan buku.

Melalui mana-mana bengkel, kursus atau seminar penulisan, penulis biasanya akan mendapat tiga perkara iaitu mendapat rangsangan untuk menulis, mendapat bimbingan dan mendapat ilmu dalam teknik penulisan.

Belajar menulis seperti belajar berenang. Pelatih renang akan belajar mengapungkan diri serta menguak tangan dan kaki untuk menguasai kemahiran berenang. Ada teknik yang akan diajar oleh jurulatih untuk memudahkan dia menguasai kemahiran itu. Sama halnya dalam bengkel penulisan. Peserta akan didedahkan dengan teknik dan kaedah penulisan yang betul.

Saya percaya dengan mengetahui teknik dan kaedah yang betul, di samping mendapat rangsangan dan bimbingan, para peserta bengkel itu nanti akan mampu melakukan apa yang sebelum itu mereka rasa macam mustahil – menulis buku.

Meletakkan sasaran adalah sama pentingnya dengan memulakan penulisan. Ramai penulis yang berjaya menghasilkan buku setelah meletakkan sasaran yang realistik. Mereka bukan sekadar mahu menulis buku, tetapi juga mahu menyiapkan buku mereka pada tarikh yang disasarkan. Mereka mensasarkan bilakah buku mereka akan disiapkan dan diletakkan di rak-rak buku.

PBAKL yang diadakan setiap tahun di PWTC adalah ‘hari raya’ bagi penerbit-penerbit buku dan juga penulis-penulis buku, khususnya buku-buku berbahasa Melayu. Sepanjang 10 hari pesta buku terbesar di Malaysia itu berlangsung, penerbit-penerbit membariskan ‘juadah’ untuk dinikmati oleh pencinta-pencinta buku. Ironisnya, dalam keadaan ekonomi negara gawat pada 2009, rekod jualan buku pada PBAKL tahun itu tidak langsung terjejas hingga dikatakan bahawa industri buku adalah industri yang ‘kalis gawat’.

Saya akan mengajak calon-calon penulis yang menyertai bengkel dua hari satu malam yang akan saya kendalikan dengan kerjasama sahabat-sahabat penulis nanti untuk menghasilkan buku menjelang PBAKL 2012 yang akan berlangsung pada April tahun depan. Bermula dari tarikh bengkel itu nanti, iaitu dari minggu pertama Oktober hingga minggu terakhir Disember 2011, para peserta mempunyai kira-kira 90 hari untuk menyiapkan buku masing-masing supaya dapat diterbitkan menjelang pesta buku itu. Ini adalah tempoh yang realistik untuk menulis sebuah buku.

Dengan mengikut langkah-langkah yang akan saya bentangkan dalam bengkel, serta rangsangan dan bimbingan intensif yang disokong oleh sahabat-sahabat penulis, saya percaya peserta yang ada keazaman yang kuat akan dapat melakukannya, dengan izin Allah.

Sahabat-sahabat penulis yang akan bersama saya dalam bengkel itu nanti adalah:

Tuan Hj Abu Hassan Morad

Tuan Pahrol Mohamad Juoi

Tuan Syed Alwi Alatas

Tuan Hizamnuddin Awang (Web Sutera)

Mereka adalah penulis-penulis berwibawa yang mempunyai sentuhan tersendiri dan telah menghasilkan beberapa buah buku Islami.

Bengkel ini akan diadakan di Dewan Seminar, Kompleks Masjid al-Ghufran, Pinggir Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur pada 1 dan 2 Oktober 2011. Masjid ini bukan saja mempunyai kemudahan dewan yang kondusif tetapi juga mempunyai bilik-bilik penginapan bertaraf hotel dan ruang meletak kereta yang luas.

Yuran penyertaan adalah RM350 sahaja yang meliputi bahan bengkel, makan minum untuk dua hari satu malam dan penginapan untuk semalam.

Para peserta juga akan mendapat keistimewaan tambahan:

* Membeli buku-buku terbitan GISB dengan diskaun 30% sewaktu bengkel.

* Diberikan surat tawaran menerbitkan buku bersama GISB. Surat tawaran ini akan diberikan pada hari terakhir bengkel apabila proposal buku yang disiapkan di dalam bengkel ini layak untuk diterbitkan berdasarkan kelulusan panel penilai.

Untuk maklumat lanjut dan tempahan tempat, para penulis dan calon penulis boleh menghubungi:

03-61421614 (Nur Suriati)

atau SMS 013-6697992


NOTA:
Ustaz Hasrizal Abdul Jamil tidak dapat menyertai saya dalam bengkel kali ini, seperti yang saya maklumkan sebelum ini, kerana beliau mempunyai program di luar negara pada tarikh itu hingga 4 Oktober. Mohon maaf atas makluman awal itu. Kesilapan ini disebabkan 'miss communication' antara saya dan PA beliau berhubung dengan soal tarikh.


1 comment:

Shahir said...

Rasanya saya wajib menyertai bengkel ini.